Kaareva puhelin - ei kiitos

Samsung, Huawei, OnePlus ja muut valmistajat tuuppaavat markkinoille ajoittain puhelimen, jossa on kaareva näyttö. Kaarevat näytöt ovat tyylikkäitä, ainakin promokuvissa, mutta todellisuudessa ne tuottavat lähinnä ongelmia käyttäjilleen. Kaarevat näytöt rikkoontuvat herkästi, käyttö voi olla hankalaa ja ne sopivat heikosti yhteen suojakuorten tai panssarilasien kanssa. Haasteita löytyy siis. Tästä voidaan syyttää pitkälti Samsungia – he aloittivat kyseisen trendin ja muut valmistajat seurasivat perässä. iPhone on yksi valmistajista, joka on ymmärtänyt kaarevien näyttöjen ongelmat ja on toistaiseksi pidättäytynyt valmistamasta niitä kuluttaja-asiakkaille. Käyttökokemus ennen kaikkea. Tässä blogitekstissä kerromme miksi meidän mielestä kaarevanäyttöisen puhelimen hankinta ei ole järkevää.

Herkkä rikkoutumaan ja kallis korjata

Puhelin, jossa on kaareva näyttö, on siis reunoiltaan pyöristetty. Pelkästään tästä faktasta johtuen puhelimesta saa heikomman otteen ja se lipsuu helposti käsistä verrattuna perinteiseen malliin. Kun näyttö on kaareva reunoja myöten, niin asfalttiin pudotessa myös pirstaloitumispintaa on enemmän. Eikä siinä vielä kaikki – kaarevien näyttöjen korjaaminen on haastavaa, mikä taas näkyy asiakkaalle korkeampina korjauskustannuksina. Näytön vaihto yli viisi vuotta vanhaan Galaxy S7 Edgeen maksaa edelleen 249€ Fonumilla.

Suojakuoret ja panssarilasit istuvat huonosti

Yleisesti suojakuoret toimivat siten, että ne tarttuvat jämäkästi kiinni puhelimeen sivuilta. Kaarevien puhelinten sivuilla on vähemmän pinta-alaa mihin tarttua, tai sitä ei ole ollenkaan. Suojakuorivalmistajat jäävät tukalaan paikkaan: kiinnitetäänkö kuori kapoiselta sivulta, vai peitetäänkö enemmän näytön puolelta? Kaikkein ikävin on tilanne, jossa näyttö on suojakuoren reunoja korkeammalla. Jos puhelin sattuu putoamaan suoraan näyttö edellä maahan, niin se on sama kuin suojakuorta ei olisi ollenkaan.


Panssarilasin valmistaminen ja asentaminen on hankalaa kaarevalle näytölle. Lasin tai muovin valmistaminen on helppoa suoralle pinnalle, mutta lasin valmistaminen kaarevalle pinnalle ja sen kiinni liimaaminen on tarkka operaatio. Alussa panssarilasit liimattiin kaarevalle näytölle vain reunoilta (edge glue), mutta se jätti lähes aina ikävän ilmakuplan puhelimen näytölle ja kosketustuntuma kärsi. Jotkut yritykset ovat koittaneet korjata ongelmaa erikseen lisättävällä liimalla ja UV-valolla, mutta tässäkin riittää minimalistinen virhe asennuksessa ja kaikki menee mönkään. Lisäksi liiman (mitä kemikaalia siinä on?) mukana toimitettava muovinen UV-valo ei ole kovin ekologinen vaihtoehto.

Panssarilasi ja kaareva puhelin

Kuvassa panssarilasi asennettuna Galaxy S10 kaarevalle näytölle. Näytön ja lasin väliin jää ilmakuplia.

Kaarevan puhelimen edut

Tämän melkoisen negatiivissävytteisin tekstin tasapainottamiseksi nostamme esiin kaarevan näytön potentiaalisia hyötyjä ja ominaisuuksia. Nostamme esiin kolme hyötyä, eli tyylikkyyden, appsit näytön sivuilla ja reunojen valaisu. Kaarevat näytöt ovat tyylikkäitä – sitä ei käy kieltäminen. Toinen markkinoinnissa käytetty hyöty on, että appseja saa kiinnitettyä esimerkiksi kotinäytöllä ihan reunaan saakka. Emme ole täysin varmoja keitä tämä palvelee. Android-puhelimissa kotinäytön muokkaaminen on vapaata muutenkin. Kolmas hyöty on valaistut reunat. Voit jättää puhelimen pöydälle vatsalleen ja ilmoituksen saatuasi valo hohkaa puhelimen sivulta paljastaen samalla saapuneen ilmoituksen. Tämäkin on hieman kyseenalainen hyöty, koska useimmat meistä käyttävät muutenkin värinää tai soittoääniä.

Summa Summarum

Valmistajia on syytä kiittää innovoinnista ja kokeiluista. Ilman riskinottoa meillä ei olisi minkäänlaisia älypuhelimia tai juuri muitakaan laitteita. Joskus nämä riskit eivät kuitenkaan kannata. Jos puhelimen kestävyys vaarannetaan kyseenalaisten ominaisuuksien kannalta, niin mielestämme olisi järkevää miettiä asiaa uudelleen. Myös meidän kentältä saama palaute on ollut huonoa. On erikoista, että kaarevia näyttöjä valmistetaan edelleen uusiin puhelinmalleihin. Jos siis välttämättä haluat ostaa puhelimen kaarevalla näytöllä, niin varaudu isomman rikkoutumisriskin lisäksi käyttämään aikaa selvittääksesi suojatarvikkeiden istuvuus puhelimeesi.

Panssari.fi verkkokaupan valikoimasta löytyy suojakuoria, panssarilaseja ja suojakalvoja myös kaareville puhelimille. Olemme testanneet isot läjät laitteita ja todenneet, että joillekin malleille esimerkiksi panssarilasin valmistaminen ja asentaminen on silkka mahdottomuus. Tällöin näytön suojaksi sopii paremmin Nano TPU-suojakalvo. Katso suojatarvikkeet puhelimeesi täältä.


Loppuun lista Suomessa myytävistä kaarevista puhelimista:
Galaxy Note 10, 10+
Galaxy S7 edge, S8, S8+, S9, S9+, S10, S10+, S20, S20+, S20 Ultra
Huawei Mate 20 Pro, Mate 30 Pro
Huawei P30 Pro, P40 Pro
OnePlus 7 Pro, 7T Pro, 8, 8 Pro, 9 Pro
Xiaomi Mi 10, Mi 10 Pro, Mi 11


Piditkö tekstistä tai kaipaako kaarevien puhelinten lista täydennystä? Jätä kommentti alle, tai jaa teksti somessa.

Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit hyväksytään ennen niiden julkaisua