Koronavirus ja puhelimen puhdistaminen

Artikkelia päivitetty 11.10.2020

 

Pandemian pyyhkäistessä parhaillaan koko maapallon yli toisen aallon muodossa, on hyvä hetki pysähtyä miettimään arkisia keinoja estää sen leviäminen.

 

Virus säilyy pinnoilla jopa kolme vuorokautta

Koronavirus säilyy pinnoilla

Koronavirus voi säilyä erilaisilla pinnoilla jopa kolme vuorokautta (HS.fi 2020). Normaalin kauppareissun aikana saatamme koskea useita eri paikkoja, kuten ovenkahvaa, kaupan tuotteita, kassapäätettä ja ostoskoria. Kesken reissun saamme yhtäkkiä viestin, vilkaisemme sen ja olemme siirtäneet viruksen tai muita bakteereita käsistämme puhelimen näytölle. Kotona saatamme pestä kädet, mutta on vaarana, että puhelin jää täysin vaille huomiota. Tällä hetkellä puhelimen pitäminen puhtaana on ehkä tärkeämpää kuin koskaan ennen.

Uutta tietoa lisätty 11.10.2020 - Koronavirus voi tarttua pinnoilta, joille on päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä. Koronavirukset eivät kuitenkaan rakenteensa puolesta säily tartuttavina erilaisilla pinnoilla pitkään. Tarttumiskykyyn ja säilyvyyteen pinnoilla vaikuttaa lämpötila, ilmankosteus, ilmanvaihto ja pintamateriaalit. Tavaroiden välityksellä tapahtuva tartuntoja ei ole toistaiseksi havaittu. (THL)

 

Älypuhelin on bakteeripesä

Älypuhelimet kantavat 10 kertaa enemmän bakteereja kuin wc-istuin (Time 2017). WC-istuimia kuitenkin puhdistetaan hyvin usein. Kuinka usein sinä olet puhdistanut puhelimesi viimeisen kuukauden aikana? Älypuhelimen lasi ja metalli tekevät siitä erinomaisen ympäristön koronaviruksen säilymistä ajatellen. On siis erityisen viisasta sisäistää ajatus päivittäisestä puhelimen puhdistamisesta. Puhelin kannattaa desinfioida vähintään kerran päivässä, ellei useamminkin. Puhelimen voi jättää kotiin kauppareissun ajaksi, tai koittaa olla koskematta siihen parhaan mukaan. Jos kosket puhelimeen, niin kotiin saavuttuasi, käsien pesun jälkeen, on syytä putsata puhelin.

Millä ja miten puhdistus kannattaa tehdä?

Puhdistamiseen voi käyttää normaalia pyyhettä tai mikrokuitupyyhettä. Liinan voi kostuttaa normaalilla (yleispuhdistusaine) pesuaineliuoksella tai desinfiointiaineella. Pelkkä desinfiointiaine ei kuitenkaan tuhoa mikrobeja lian läpi. Myös 70% alkoholilla pyyhintä on ok, mutta älä missään nimessä upota koko puhelinta puhdistusaineeseen. Ole varovainen puhdistusprosessin aikana, jotta et päästä kosteutta latausporttiin, äläkä käytä suihkupulloa suoraan puhelimeen vaan aina pyyhkeeseen. Jos käytät puhelimessa suojakuorta, kannattaa myös se ottaa pois ja puhdistaa läpikotaisin. Näillä toimenpiteillä varmistat, että puhelimesi säilyy puhtaana ja on turvallinen käyttää.

 

 Puhdistamisessa kannattaa suosia mikrokuituliinaa

 
Puhdistamisen lisäksi puhelin kannattaa muutenkin suojata. Verkkokaupastamme löydät panssarilasin turvaamaan kallisarvoisen puhelimen näytön.

 

Lähteet:

Time Magazine, 2017, "Your Cell Phone Is 10 Times Dirtier Than a Toilet Seat"

https://time.com/4908654/cell-phone-bacteria/

Helsingin Sanomat, 2020, "Uuden tutkimuksen mukaan korona­virus voisi elää pinnoilla jopa päiviä"

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006444246.html

THL, 2020, Koronaviruksen tarttuminen
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/koronaviruksen-tarttuminen-ja-itamisaika

 

Mitä hyötyä panssarilasista on? - Lue teksti

Tietoturva ja antispy-panssarilasit - Lue teksti

 

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista