Koronavirus ja puhelimen puhdistaminen

Artikkelia päivitetty 1.3.2021
 
Pandemian pyyhkäistessä parhaillaan koko maapallon yli kolmannen aallon muodossa, on hyvä hetki pysähtyä miettimään arkisia keinoja taudin leviämisen estämiseksi.


Koronavirus säilyy pinnoilla

Koronavirus voi säilyä erilaisilla pinnoilla jopa kolme vuorokautta (HS.fi 2020). Normaalin kauppareissun aikana saatamme koskea useita eri paikkoja, kuten ovenkahvaa, kaupan tuotteita, kassapäätettä ja ostoskoria. Kesken reissun saamme yhtäkkiä viestin, vilkaisemme sen ja olemme siirtäneet viruksen tai muita bakteereita käsistämme puhelimen näytölle. Kotona saatamme pestä kädet, mutta on vaarana, että puhelin jää täysin vaille huomiota. Tällä hetkellä puhelimen pitäminen puhtaana on ehkä tärkeämpää kuin koskaan ennen.

Uutta tietoa lisätty 1.3.2021 - Koronavirus voi tarttua pinnoilta, joille on päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä. Koronavirukset eivät kuitenkaan rakenteensa puolesta säily tartuttavina erilaisilla pinnoilla pitkään. Tarttumiskykyyn ja säilyvyyteen pinnoilla vaikuttaa lämpötila, ilmankosteus, ilmanvaihto ja pintamateriaalit. (THL 2021)

ÄLYPUHELIN ON BAKTEERIPESÄ

Älypuhelimet kantavat 10 kertaa enemmän bakteereja kuin wc-istuin (Time 2017). WC-istuimia kuitenkin puhdistetaan hyvin usein. Kuinka usein sinä olet puhdistanut puhelimesi viimeisen kuukauden aikana? Älypuhelimen lasi ja metalli tekevät siitä erinomaisen ympäristön myös koronaviruksen säilymistä ajatellen. On siis erityisen viisasta sisäistää ajatus päivittäisestä puhelimen puhdistamisesta. Puhelin kannattaa desinfioida vähintään kerran päivässä, ellei useamminkin. Puhelimen voi jättää kotiin kauppareissun ajaksi, tai koittaa olla koskematta siihen parhaansa mukaan. Jos taas kosket puhelimeen vaikkapa kaupassa, niin kotiin saavuttuasi käsien pesun jälkeen on syytä putsata puhelin.

MILLÄ JA MITEN PUHDISTUS KANNATTAA TEHDÄ?

Puhdistamiseen voi käyttää normaalia pyyhettä tai mieluiten mikrokuitupyyhettä. Liinan voi kostuttaa normaalilla (yleispuhdistusaine) pesuaineliuoksella tai desinfiointiaineella. Nihkeä liina on märkää liinaa parempi. Huomioi, että pelkkä desinfiointiaine ei tuhoa mikrobeja lian läpi. Myös 70% alkoholilla pyyhintä on ok, mutta älä missään nimessä upota koko puhelinta puhdistusaineeseen. Ole varovainen puhdistusprosessin aikana, jotta et päästä kosteutta latausporttiin, äläkä käytä suihkupulloa suoraan puhelimeen vaan aina pyyhkeeseen. Jos käytät puhelimessa suojakuorta, kannattaa myös se ottaa pois ja puhdistaa puhelin läpikotaisin. Suojakuoren ja puhelimen jäliin jää helposti erilaista likaa. Näillä toimenpiteillä varmistat, että puhelimesi säilyy puhtaana ja se on turvallinen käyttää.

Puhdistamisen lisäksi puhelin kannattaa suojata. Panssarilasin oleofobinen pinnoite vähentää tahrojen määrää ja helpottaa näytön puhtaana pitämistä. Verkkokaupastamme löydät panssarilasin turvaamaan kallisarvoisen puhelimen näytön.

- Taneli Ikonen / Panssari.fi
Lähteitä:
Time Magazine, 2017, "Your Cell Phone Is 10 Times Dirtier Than a Toilet Seat"
https://time.com/4908654/cell-phone-bacteria/
Helsingin Sanomat, 2020, "Uuden tutkimuksen mukaan korona¬virus voisi elää pinnoilla jopa päiviä"
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006444246.html
THL, 2021, Koronaviruksen tarttuminen
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/koronaviruksen-tarttuminen-ja-itamisaika

Tykkäsitkö tekstistä? Jaa se!

€15,90

Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit hyväksytään ennen niiden julkaisua