Millainen on paras näytönsuoja? Panssarilasi vai suojakalvo?
Uusimmissa puhelinmalleissa, iphone, Samsung, Oneplus, Sony, Xiaomi, Honor yms. On teknisesti erittäin hienostuneet ja arvokkaat näytöt. Tulisiko sinun suojata nämä uutukaiset puhelimet näytönsuojalla? No ehdottomasti. Tässä artikkelissa kerromme mikä ero on erilaisilla näytönsuojilla kuten PET- ja TPU-kalvoilla (hydrogel suojakalvo), panssarilaseilla ja nestemäisillä näytönsuojilla.
Kalliin puhelimen näytön suojaaminen on tärkeää, koska puhelimen käyttöaika pitenee ja sen jälleenmyyntiarvo säilyy. Näytönsuojat ovat kehittyneet kovasti viimeisen viiden vuoden aikana. Ne kestävät enemmän naarmuuntumista ja ulkoapäin tulevia iskuja kuin aiemmin. Netti on pullollaan erilaisia näytönsuoja vaihtoehtoja ja suojan hankkiminen voi olla hankalaa. Käydään seuraavaksi läpi millaisia eroja näytönsuojuksissa on, jotta löydät varmasti parhaan vaihtoehdon juuri sinulle.
Mitä eroa on panssarilasilla, suojakalvoilla ja muilla näytönsuojilla?
Googlaappa “näytönsuoja puhelimeen”, niin löydät todella paljon erilaisia vaihtoehtoja, brändejä, tyyppejä ja hintoja. Vähemmästäkin menee pää pyörälle. Sinua auttaaksesi olemme kategorisoineet yleisimmät näytönsuojat plussineen ja miinuksineen.
TPU suojakalvo - Termoplastinen polyuretaanielastomeeri (TPU)
Kun puhutaan perinteisistä suojakalvoista, niin yleensä tarkoitetaan TPU-suojakalvoja. TPU on joustavaa muovia, joten se yltää helposti puhelimen reunasta reunaan. Se on myös erittäin edullinen vaihtoehto. Jotkut valmistajat kertovat myös, että TPU suojakalvo pystyy korjaamaan pienet naarmut itse. Suurimpia ongelmia on sen hankala asentaminen, ja klassisilta ilmakuplilta välttyminen. TPU kalvoissa ei ole kovin hyvä tuntuma muihin suojiin verrattuna niiden kumisen tekstuurin takia.
PET suojakalvo - Polyeteenitereftalaatti (PET)
Pet-suojakalvot ovat valmistettu Pet-muovista, jota löytyy yleisesti muovipulloista ja ruokapakkauksista.Pet-suojakalvon etuna on halpa hinta, ohuus ja keveys. Ne ovat myös kovin huomaamattomia näytöllä. Miinuksina on niiden naarmun- ja iskunkestokyky. Pet-suojakalvot ovat myös hieman jäykempiä TPU-kalvoihin verrattuna, mutta tuntuma on parempi.
Yhteenvetona suojakalvo puhelimeen on helppo, halpa ja nopea tapa suojata puhelimen näyttö.
Karkaistu suojalasi eli panssarilasi
Karkaistu lasi valmistetaan vahvistamalla normaalia lasia erilaisilla lämpö- ja kemikaalikäsittelyillä. Karkaistua lasia käytetään mm. autojen tuulilasissa, turvaikkunoissa, julkisissa tiloissa ja kodin uuneissa. Panssarilaseilla on selkeästi korkein iskunsietokyky. Ne läpäisevät hyvin valoa ja näyttö säilyy kirkkaana. Lisäksi tuntuma puhelimeen säilyy alkuperäisenä ja herkkänä. Panssarilasit ovat selkeästi paksumpia ohuisiin muovikalvoihin verrattuna. Tämä voi olla ongelma, jos haluat että näytönsuoja sulautuu puhelimesi profiiliin täysin. Suurin osa nykyisistä panssarilasista on kovuudeltaan Mohsin lujuusasteikolla luokkaa 9, timantin ollessa kovin mineraali (10). Täytyy huomioida että tämä on kuitenkin valmistajien ilmoittama luku. Erilaiset testit osoittavat kovuuden olevan oikeasti jossain kuuden ja kahdeksan välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi taskunpohjalla oleva hiekka, tai muut mineraalit voivat edelleen naarmuttaa panssarilasia. Panssarilasi on kuitenkin tarvittaessa helppo korvata uudella.
Nestemäinen suoja eli nano liquid suoja
Nestemäiset näytönsuojat ovat kohtalaisen uusi innovaatio. Perusperiaate on, että laitat tuubista nestettä näytölle, annat aineen vaikuttaa ja pyyhit sen pois. Tuokion kuluttua näytön pitäisi olla suojattu. Erilaisten arvioiden konsensus vaikuttaa kuitenkin olevan se, että nestemäisten suojien toimivuudesta ei voi olla täysin varma ja asia on vaikea todentaa testaamalla. Parhaassa tapauksessa nestemäinen näytönsuoja lisää kuitenkin suojaa naarmuja vastaan ja tekee sen huomaamattomasti.
Tietoturvasuoja eli privacy filter
Tietoturvasuojat ovat tuttuja monelle työpaikan tietokoneiden näytöiltä. Tietoturvasuojia valmistetaan muovikalvoille sekä panssarilaseihin lisäämällä niihin valoa suodattava kerros. Toimintaperiaate on molemmissa sama, vähän niinkuin ikkunan kaihtimissa: näytön sisältö näkyy selkeästi suoraan edestäpäin katsottuna, mutta sivultapäin katsottuna valo ei pääse näytöltä ulos, tummentaen sen. Tietoturvasuojat sopivat ihmiselle, jotka haluavat näytön suojaamisen lisäksi turvata näytön sisällön ulkopuolisten katseilta. Hyvänä esimerkkinä voisi olla julkista liikennettä käyttävät työmatkailijat. Tietoturvasuojien miinuksena on, että ne tummentavat näyttöä välillä myös normaalissa käytössä ja esimerkiksi kellonajan vilkaisu puhelimen ollessa pöydällä voi olla hankalaa. Lue lisää tietoturvasuojista.
Häikäisysuoja eli anti glare
Häikäisysuojiin on lisätty häikäisyä vähentävä kerros. Häikäisysuojat parantavat näytön luettavuutta kirkkaissa sisätiloissa tai muissa vaikeissa valaistusolosuhteissa, kuten auringonpaisteessa. Lisäksi ne tietenkin suojaavat näyttöä naarmuuntumiselta. Häikäisysuojat ovat yleensä muovikalvoja, joten ne eivät tarjoa suojaa iskuja vastaan. Ne myös tummentavat näyttöä arkikäytössä. Plussaa tulee miellyttävästä mattapinnasta.
Sinivalosuodatin eli anti blue light
Toinen uusi innovaatio, eli sinivalosuodatin, on yleistynyt puhelin- ja tietokonemarkkinoilla. Sinivalosuodatin on yleensä suojakalvoon lisätty ylimääräinen kerros, joka nimensä mukaisesti suojaa käyttäjää laitteiden tuottamalla siniseltä valolta. Sinivalosuodattimen hyöty on hieman kyseenalainen, sillä nykyaikaiset puhelimet sisältävät yötilan, jonka voi napsauttaa päälle laitteen asetuksista. Lue lisää sinisestä valosta ja suodattimista blogistamme.
Mikä vaihtoehdoista on paras?
Tässä blogitekstissä olemme esitelleet kaikkein yleisimmät vaihtoehdot näytön suojaamiseksi hyötyineen ja haittoineen. Sinun kontolle jää pohtia riittääkö muovinen suojakalvo, tarvitsetko sinivalo- tai tietoturvasuodatinta vai haluatko myös suojaa iskuja vastaan. Me suosittelemme normaalia panssarilasia, sillä se on tehokas, edullinen ja kosketustuntuma säilyy alkuperäisenä. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että näyttö on suojattu edes jollain esitellyistä vaihtoehdoista.
Tutustu verkkokauppamme panssarilasivalikoimaan TÄSTÄ.
Jätä kommentti