Puhelimen sininen valo ja sinivalosuodatin
Tiivistelmä: Panssarilasit sinivalosuodattimella nimensä mukaisesti suodattavat sinistä valoa, eli 380-500 nanometrin taajuudella olevan valon. Elektroniset laitteet tuottavat valoa tällä taajuudella, sillä se saa näytöt kirkkaammiksi ja selkeämmiksi. Tämä valo yltää silmän osan, retinan, perälle ja jotkin tutkimukset väittävät tämän olevan haitallista. Vedenpitäviä todisteita asiasta ei ole kuitenkaan löydetty. Tiedeyhteisö on kuitenkin yhtä mieltä siitä, että sininen valo jarruttaa melatoniinin saantia aivoissa ja vaikeuttaa siten unensaantia ja laatua. Tämä on tärkein syy sille miksi sinistä valoa suodattavat panssarilasit ovat kehitetty puhelimille ja tableteille. Mikäli puhelimestasi löytyy yötila-asetus, niin et välttämättä tarvitse panssarilasia sinivalosuodattimella vaan pärjäät normaalilla panssarilasilla.
Sininen valo
Mitä on sininen valo? On kahta erilaista sinistä valoa: ultraviolettivaloa ja näkyvää sinistä valoa.
Valoa mitataan nanometreinä ja ihmissilmä erottaa tyypillisesti taajuudella 380-750 nanometriä (nm). Alle 380nm valo on tunnettu ultraviolettisäteilynä ja se voi vahingoittaa silmiä. Kaikkein suurin ja tunnetuin lähde uv-säteilylle on aurinko, ja näkyvin vaurio on palanut iho. Altistamalla silmät uv-säteilylle lopputulos voi olla sama ja siksi olemme tottuneet käyttämään aurinkolaseja aurinkoisella säällä.
Kulutuselektroniikka kuten puhelimet, televisiot ja muut ledipaneelilaitteeit eivät tuota tietenkään samanlaista ultraviolettisäteilyä kuin aurinko. Laitteemme tuottavat sitä toista, eli näkyvää sinistä valoa. On ainakin kaksi syytä miksi ledipaneelit käyttävät sinistä valoa: näyttöä voi säätää huomattavasti kirkkaammaksi ja selkeämmäksi, eikä näkyvää sinistä valoa olla pystytty todistamaan haitalliseksi ihmiselle. Tiedeyhteisö vaikuttaa kuitenkin olevan yhtä mieltä siitä, että näkyvä sininen valo voi aiheuttaa öisin levottomuutta ja unettomuutta. Tämä johtuu pimeähormonin, eli melatoniinin tuotannon vähentymisestä aivoissa. Sinisen valon on tutkittu voivan aiheuttavan silmäpohjan rappeumaa (AMD) yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan.
Tarvitaanko sinivalosuodattimia panssarilaseissa?
Siniselle valolle altistuminen ja vaikutukset ovat yksilöllisiä. Kaikki eivät koe levottomuutta tai unettomuutta, vaikka käyttäisivät puhelinta ilman minkäänlaista filtteriä juuri ennen nukahtamista. Osaan ihmisistä se kuitenkin vaikuttaa, ja useat meistä tietävät kuinka hankala on saada unta pitkän ruutusession jälkeen. Tarvitaanko siniseltä valolta suojautumiseen sitten erillistä panssarilasia? Ei välttämättä. Useat puhelinvalmistajat ovat alkaneet reagoimaan sinisen valon aiheuttamiin ongelmiin, ja lähes kaikista uusista puhelinmalleista löytyy erityisasetus, jolla voi säätää näytön värejä sopivammaksi iltaa varten. Näytön värit vaihtuvat lämpimämpiin, oranssihtaviin sävyihin, ja tästä silmät tykkäävät. Useimmissa puhelinmalleissa tämä tunnetaan ”Yötila” asetuksena. App-storeista löytyy myös erillisiä ohjelmia helpottamaan ongelmaa. Yksi hyvä esimerkki on ”Twilight” appi, joka tekee käytännössä saman kuin yötila, mutta ajastustoiminnolla.
Panssarilasi sinivalosuodattimella voi olla hyödyllinen hankinta, mikäli puhelimestasi ei löydy yötilaa, et halua ladata Twilightin kaltaista ohjelmaa sovelluskaupasta, tai et pidä yötilan oransseista värisävyistä. Muussa tapauksessa suosittelemme ihan normaalia koko näytön suojaavaa panssarilasia puhelimen näytön turvaksi.
Jätä kommentti