Tietoturvasuojat ja Antispy-panssarilasit

Tietoturvasuojat ovat saapuneet myös mobiililaitteille. Mitä niistä tulisi tietää?

Kaksivaiheinen tunnistautuminen, parempi kryptaus ja salasanalompakot auttavat pitämään datamme paremmassa turvassa kuin ehkä koskaan. Ne eivät kuitenkaan estä visuaalista hakkerointia. Emme koskaan mieti sitä, kuinka helppoa tietojamme on kalastella ihan vaikkapa olkamme yli, kun käytämme kännykkää tai läppäriä julkisella paikalla. Tähän ongelmaan ratkaisuna toimivat tietoturvasuojat. Mitä ne oikein ovat ja kuinka ne toimivat? Olemme tiivistäneet tähän tekstiin oleellisimmat seikat.

Mikä on tietoturvasuoja?

Tietoturvasuoja voi olla kannettavan tietokoneen näyttöön asennettava muovinen lisäkalvo tai puhelimen panssarilasi, joka pitää puhelimesi kunnossa, mutta lisäksi siinä on suodatin, joka tummentaa näytön tietyistä katselukulmista. Kuten alla olevassa kuvassa.

 

Antispy tietoturvasuoja iPhone puhelimessa ja kuinka se toimii

Mihin sellaista tarvitsee?

Visuaalinen hakkerointi voisi olla oikea sana kuvailemaan tilannetta, jossa tuntematon henkilö seisoo tai istuu lähistölläsi julkisella paikalla, ja katselee salaa kun käytät puhelinta tai läppäriäsi. Se voi kuulostaa oudolta, mutta on täysin mahdollista. Käytämmehän puhelinta joka päivä ja kaikkialla. Puhelimen käytöstä on tullut niin arkipäiväistä, että emme edes tajua kuinka arkaluontoisia tietoja käsittelemme. Me luemme sähköposteja päpivittäin, maksamme laskuja verkkopankissa ja katselemme ystäviemme lähettämiä kuvia tai videoita.

Näyttöä katsomalla voidaan kerätä paljon tietoa samalla, kun scrollaamme ja swaippaamme sivuja eteenpäin. Oikea pahantahtoinen tietojen urkinta on varmasti harvassa, mutta haluatko silti jakaa muille vierustovereille millä sivuilla vierailet, mitä katselet Youtubesta tai minne sovit tapaamista ystäväsi kanssa WhatsAppissa?

 

Kuinka ne toimivat?

Useimmat tietoturvasuojat käyttävät tekniikkaa, mikä mahdollistaa valon läpäisyn näyttöön vain tietyistä kulmista. Tätä voidaan verrata vaikkapa perinteisten ikkunakaihtimien toimintaan. Valo pääsee kaihtimien läpi, kun ne ovat auki. Kaihtimia kääntäessä valo alkaa kuitenkin suodattua ja tummentaa huonetta.

Plussat

Kaikkein suurin hyöty tietoturvasuojan käyttämisessä on tietysti sen tuoma yksityisyyslisä. Voit käyttää kännykkääsi missä tahansa huolimatta siitä, että joku saattaa kurkkia tekemisiäsi. 

Tietoturvasuoja himmentää näyttösi valoa eikä rasita silmiäsi samalla tavalla, kuin perinteinen näyttö ilman suodatinta. Mikäli olet yökukkuja, niin näyttösi valo ei taatusti enää jatkossa häiritse kumppanisi tai kämppiksesi yöunia. 

Ja tietysti kun asennat panssarilasin tietoturvasuodattimella, niin saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla: karkaistusta lasista valmistettu panssarilasi pidentää puhelimesi elinikää ja suojaa näyttösi tahattomilta pudotuksilta ja kolhuilta.

Miinukset

Maailma ei ole valmis, ja sama pätee myös tietoturvasuojiin. Tietoturvasuojassa voi olla muutama harmitus. 

Kuten edellä mainittiin, niin tietoturvasuoja himmentää näyttöäsi myös peruskäytössä. Tästä johtuen voi olla, että joudut säätämään näytön kirkkauden piirun verran korkeammaksi kuin yleensä. Tämä taas tietty johtaa suurempaan akunkulutukseen. 

Toinen harmitus on, että näytön sisällön näkee kunnolla vain suoraan edestäpäin. Nopea ilmoitusten tai kellonajan vilkaisu, puhelimen maatessa pöydällä, voi olla hankalaa jatkossa.

Yhteenvetona

Tietoturvasuojat eivät ole mikään ultimaattinen keino estää hakkerointiyrityksiä, mutta silti niiden käyttö parantaa yksityisyyttäsi selvästi, kun käytät puhelinta julkisilla paikoilla. Jos tykkäät työskennellä junassa tai lennoilla, lukea arkaluontoisia dokumentteja työmatkalla tai et vain halua muiden tietävän mille YouTube videolle naureskelet bussissa, niin tietoturvasuoja on sinulle oiva valinta. Voit tutustua verkkokauppamme mallistoon täältä: Antispy-panssarilasit.


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit hyväksytään ennen niiden julkaisua